пр. Сенявина 26, Херсон  (0552) 33 80 35  015hvpku@i.ua
Kulinarni_vpodobannya_Lesi_Ukrayinky

Кулінарні вподобання Лесі Українки

25 лютого 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатної української літераторки Лесі Українки. Ми знаємо її як геніальну поетесу, творчу людину, чудову жінку, але, окрім всього перерахованого, вона була прекрасною господинею і чудово вміла куховарити. Бібліотека училища пропонує здобувачам освіти цікаві факти кулінарних уподобань Лесі Українки.

Вранці Леся надавала перевагу каві з вершками, часто їла устриці, скроплюючи їх цитриною, любила сама пекти англійський кекс і варити крюшон чи пунш, також любила і уміла пекти мазурки (мазурка — традиційний польський пиріг, який випікають на Пасху). Племінниця письменниці, Євгенія Косач-Мільська, згадує: «Посідали снідати і мене посадили. Тьотя Леся нарізала собі сало і клала на шматочки хліба. Вона любила їсти сало, нарізане тоненькими шматочками». З Кавказу поетеса привезла декілька кущів кизилу і посадила їх в своїй дворянській садибі, що в селі Колодяжне на Волині. Кущі не просто прийнялися, вони ще й почали давати рясні плоди, з яких поетеса готувала надзвичайно чудове варення.

Пропонуємо рецепт Лесиного варення з кизилу

На 1 кг ягід 1,5 кг цукру, оскільки кизил — ягода досить кисла.

Як готувати. Спочатку ягоди потрібно перебрати, а плодоніжки видалити. Засипати ягоди цукром і лишити на 8 годин. Як час мине, додати 300 мл води і поставити посудину з варенням на слабкий вогонь. Кизил потрібно час від часу помішувати, але дуже обережно, щоб не придушити. Після закипання солодке вариво потрібно потримати на вогні ще 5 хвилин. Після чого дати йому настоятися 8 годин. Потім знову довести до кипіння і проварити ще 15 хвилин. Готове варення розкласти в банки і закатати.

Цікаво, що Лесин кизил плодоносить до цих пір, однак, тепер варення з нього варять співробітники музею. Можливо, спробуєте і ви.

Відкритий урок виробничого навчання
Попередній пост
Вічний фондю
Наступний пост