15 грудня відзначають Міжнародний день чаю. Смак чаю – теплий, тонізуючий, терпкий, цілющій – породжує багато приємних асоціацій: гармонію, спокій, затишок, життєву силу, здоров’я, довголіття, щиру розмову… На незвиЧАЙному nonstopi «Світ чаю» учні з професії: «Продавець продовольчих товарів» ознайомили присутніх з сучасним асортиментом чаю, розповіли про його корисні властивості та відмінні ознаки.
Під час проведення дегустації наші здобувачі освіти мали можливість переглянути відео з цікавими лайфхаками історії виникнення чаю. Також учасникам заходу були роздані пам’ятки з QR-кодами, щоб кожен мав можливість зберегти для себе корисну і цікаву інформацію.
Багато письменників світу в своїх творах згадували сцени чаювань, описуючи традиції, смак чаю, звички героїв, пов’язані з вживанням чаю.
• Герой Артура Конан Дойла Шерлок Холмс часто вживає цей напій у тих випадках, коли йому треба продумати тактику майбутніх дій.
• У творі англійця Льюїса Керролла «Аліса в Країні Див» описується знаменита сцена божевільного чаювання, учасниками якої є головна героїня Аліса, Білий Кролик, Капелюшник.
• У продовженні повісті «Аліса в Задзеркаллі» є згадка про звичай англійців пити чай о 17:00 годині.
• Також п’ють чай герої повісті японського письменника Ясунарі Кавабата «Тисяча журавлів», вірша Ліни Костенко «Бузиновий цар».
• У повісті Г. Квітки-Основ’яненка «Сердешна Оксана» офіцер зваблює сільську дівчину, пригощаючи її чаєм з вином.
• У часи Т.Г. Шевченка в Києві тільки-тільки починали пити чай. Та відомо, що Кобзарю смак цього напою був не зовсім до смаку.
Сьогодні чай став невід’ємною частиною повсякденного життя: його п’ють зранку, в обід та ввечері, бо він чудово тамує спрагу, має лікувальні властивості та є гарним противовірусним засобом.